Шесте месеца изпитателен срок,едно вълнуващо начало с неочакван край

Като всяко ново нещо и към новата работа се подхожда в началото с ентусиазъм и желание да развиваш и да даваш. Няколко седмици по- късно човек започва да разбира и да осъзнава дали това е неговото нещо и иска ли за напред да се занимава с това. И ако на Вас ви се е случило да сте започнете нова работа и да се чудите дали това е вашето място и стрували си да хабите времето си и усилията си там. Ето няколко основни неща, за които да съблюдавайте.

Как се чувствам аз

Това е първото и основно нещо, да всяка една работа може да бъде изморителна, но в началото на деня  трябва да усетите Вие самите с каква нагласа отивате на работа и ако тя е положителна и вие се чувствате добре и позитивни, въпреки  умората и трудните дни  , то тогава не се колебайте това е вашето място.Слушайте интуицията си за всяко едно нещо рискът тя да ви подведе е много малък.
Обратната ситуация, ако усещата че нещата не са това, което очаквате, нeприятно Ви е да ходите на работа,чакате с нетърпение часът в който ще си тръгнете и постоянно мрънкате колко е гадно всичко. Тогава напуснете – работа ще има и след Вас,но нито за Вас ,нито за компанията ще е полезно да ходите нещастни и намусени на работа. Така че давайте го по ведро, в света има прекалено много кисали хора.

В началото не пресирайте нещата

Да кажем, че сте стигнали до етапа, в който сте открили желаната работа и се чувствате добре на нея или пък от дълго време не сте имали работа и в момента Ви се отдава възможност да работите. Естествената първоначална реакция е доказване на всяка цена, но тръгнете ли да правите това нещо се усетете на време и просто СПРЕТЕ. Тръгнете  ли да се доказвате на всяка цена,  вероятността да прегорите е много голяма. Така че работете с нормалната си скорост и ще видите как лека-полека ще започнете да се адаптирате към новото си работно място.

Отпуснете се

Моят проблем е, че винаги съм приемала нещата твърде лично и твърде сериозно, което почти винаги ми е изигравало лоша шега. Затова когато започнете нова работа се отпуснете и започнете свободно да комуникиратe със своите колеги. С времето ще осъзнаете, че няма нищо страшно и че те са просто хора както всички. Колкото повече се старете да се харесате и да не допуската грешки,толкова повече грешки ще допускате.

Научете се да слушате

Активно и с двете уши. Повечете нещо могат да ви се кажат и без да сте попитали. Запомнете знанията, които успее да придобитие от една работа са много по -ценни от заплатата, която ще ви дадат. Знаят се краде, така че използвайте времето което сте там да “откраднете”нещо. Освен слушането ще ви помогне да си съставите картина в главата какво и защо се случва в компанията и това ще ви помогне да се почувствате по-сигурни там.

Не се притеснявайте да питате

Обикновено хората обичат да говорят за себе си и затова което се чувстват те най-силни.Създайте им чувство на значимост и те ще кажат всичко ,което искате. Така че ако не разбирате дадена задача, отидете при човек когото смятате за най-компетенен задължително го питайте дали има свободно време и после му задайте директен въпрос за това което ви интересува. Друго важно нещо записвайте си, дори и да смятате, че имате добра и услужлива памет винаги е по-добре да имате лист и химикалка под ръка.

Давайте идеи
Как да се подобри компанията,какво мислите за работните процеси не се притеснявайте да изказвате мнение пред ръководителите си. Разбира се, имайте едно наум отностно интонацията с която говорите и когато давате мнение гледайте да е подплътено с факти.

Дръжте се на ниво
Да всички имаме лични драми и проблеми,но не позволевайте това по никакъв начин да повлияе на работният Ви процес. На работа сте, ако вие е трудно да се концентрирате може да си изключите личният телефон и да си излезете от социалните мрежи. Когато се научите да разделяте правилно времето си между личният и професионалният се живот, ще видите как ще Ви е по-лесно да се справяте и с двете. Освен това няма да Ви е приятно колегите да разнасят личните ви драми напред -назад из офисът.

Не се занивайте с клюки и интриги
Никога по никакъв начин, за нищо на света. Първо прави този който говори с Вас,той ще говори и против Вас.Второ не се знае къде може да се забиете без дори да сте го искали и трето хората са много чувствителни, в общият случай жените и всяко изречение, дума дори поглед биха могли да го тълкуват както те преценят за добре. Така че занимаването с клюки и интриги е най-лесният и бърз начин да не се задържите на една работа.

Фокусирайте са върху текущите си задачи
Аз лично съм като призрачният ездач живея ден за ден. На такъв принцип съм и във своята работа, не мислете дали ще ви остават или не или да ли ви харесват или не. Фокусирайте се основно върху своята работа и това което Ви е належащо да свършите за деня. Така у вас ще остана чувство на удовлетвореност че сте свършили нещо, пък дори да не се получат нещатата ще знаете че сте дали всичко от себе си и поне сте пробвали.

Не подмазвайте
Личи си,грозно е и само ще ви отнеме от времето Ви за работа. Не се старайте всички да Ви харесват или Ви да се харесата на всички, няма как даа стане. Това е работа това не личният Ви живот не е важното да Ви харесват, а да сте им полезен. Така че ако трябва да ви харесва нещо това е работата. Това не означава, че съм за пълната темерущина и никакъв колективна игра, ако някой Ви харесва не се притеснявайте да му кажите, но и не се насилвайте ако не е така.

Спазвайте правилата на фирмата
Всяка една фирма има определени правила и стандарти по които се ръководи, отностно работно време и отношенията между колегите, някакси не върви от първият ден да дойдете Вие и да искате всички да се съобразяват с Вас, няма как да се получат неща по никакъв начин. Същото важи и за отношенията с хора, няма как да промениш вече готов изграден характер или се съобразяваш с него, или ти си тръгваш. Малко съобразяване от самото начало не само няма да навреди,но и ще помогне.

Приемете че може и да не стане
Страхът от провал и загуба е най- тежкият в човешкото същество и една от причините да го прави интертно и заседно в едно и също положение с години. Така че отностно работа, ако видите, че нещата не се получат по-добре напуснете Вие и си потърсете място където ще бъдете по-добре със сигурност има такова. Ако пък те не Ви харесват приете нещата спокойно,попитайте за обратна връзка,за да видите къде са Ви пропуските и продължете напред. Не губете вяра в себе си и знайте че дори и няколко места да не се получи,това не значи че не сте добър професионалист.
Работа не е задължително да Ви прави нещастни, да има и натоварани дни, когато нещата не вървят на добре и това е нормално, не трябва след първият лош ден да се отказвате. Но ако имате общо чувство на неудовлетворение и нежелание да ходите там, тогава би трябвало сериозно да се замислете. Имаме един живот и трябва да се постараем да бъдем щастливи.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •