Разликата между това да работиш в малка и голяма компания

Като човек, който е работил и на двете места, мога да кажа, че между тях има известни разлики.

В малката фирма

Предимства:

Имаш повече свобода и това ти дава възможност да изградиш самодисциплина и сам да поискаш да се развиваш и да постигаш неща. Работата в малка фирма е по-скоро на желание и може да постигнеш и да научиш много стига да имаш желание и хъс за работа.

Малаката фирма предполага по-близки връзки в колектива и възможност за  взаимно обучение, както и придобивание на знания, както с практически задачи, така и с наблюдение на това как по-опитните  колеги се справят. Споделянето и обменянето на опит, гледни точки и знания е най-ценното в малката фирма.

Друго предимството на малката компания, е че е по-гъвкава отностно работно време и административна бомащина.

Недостатъци:

Малката фирма е доста податлива на финансови и икономически кризи. Това се отнася както за комисионите така и за сигурността в работата. Това може да доведе до стрес и чувство на несигурност.

В голямата фирма

Предимства

Това, което е привличало хората в работата в голяма компания винаги е сигурната работа и името за което работят. Разбира се, голямите компании са тези които могат да дадат на своите служители по-голяма защита. Във времена на криза са място към което много хора са насочват.

Голямата компания следва определени стандарти, които трябва да бъдат спазвани. В малката компания също има правила, но там нещата може да са малко по-гъвкави. Ако ви липсва дисциплина – това е мястото, ако искате да се задържите, разбира се.

Другото на което може да Ви научи работат в голяма компания е да се научите да се справяте и да комуникирате с различни видове хора.

Ако сте от хората за които е важно да работят за определен бранд – голямата компания е вашето място.

Недостатъци

Голямата компания има строги процеси, които трябва да се спазват, понякога това води до забавяне и излишна административна бомащина. Голямата компания също предполага и много казуси, които трябва да се решават. Работата там може да бъде доста изнервяща дори и да смятате себе си за много спокоен човек.

Заплатата е по-сигурна, но те гледат по-зорко за това, което правиш. Когато работиш на комисионен принцип работодателя е склонен да бъде по-толерантен дори и да не се справяш по най-добрият начин.

Свобода срещу сигурност

Въпрос на личен избор, до разбиране с колектива, до желание и мотивация за работа. Каквото и да изберете важното е да се чувствате на мястото си и да сте полезен с това, което правите.

Обобщение
Разликата между това да работиш  в малка и голяма компания
Име на произведението
Разликата между това да работиш в малка и голяма компания
Автор
Публикувано от
Shield-maiden
Лого
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •