Кога е полезно да замълчите

Така…аз съм човек, който много обича да говори. Изкарвам си парите с говорене и мога да говоря с часове без да спра. До тук добре, обаче сега ще напиша кога е по-добре да замълчите.

Когато няма повече какво да си кажете

Еми всъщност това е най-елементарното нещо. Когато едно нещо в работата или в личен план не върви, думите няма да помогнат. Колкото и да приказвате и да се обяснявате, нещата едва ли ще се променят. Усетите ли, че емоциите ги няма и вътрешно сте взели решение накъде искате да вървите – думите остават излишни.

Когато искате да клюкарствате и да коментирате някой

Чуждият живот ме интересува, колкото един камък на улицата. И какво ще промените, ако обсъждате някой, какво ще ви донесе това на Вас. Отговор – нищо. Погледнете го от тази гледна точка – ще си пилеете времето да коментирате човек, на когото не му пука за Вас. Струва ли си – не! Живейте живота си както искате и оставете другите да правят същото. Толкова е просто. Всичко разбира се в рамките на закона.

Когато сте прекалено емоционални

Научете се да броите не до десет ами и до 100 ако се наложи. По принцип човек избухва не от нещо, а като се натрупат няколко неща. Така,че преди да давате широка гласност на вашите чувства помислите първо къде се намирате, второ какво ще постигнете и трето това всъщност толкова важно ли е за Вас. Всяко едно нещо се преживява стига емоцията да отмине и човек да може да погледне ситуацията отстрани. И да си мислите, че нещо не може да го преживеете – не е вярно, просто ше излезете по променени. Човек научил се да се справя с емоциите си, на практика е непобедим.

Когато искате да обидинте някой или да дадете непоискан съвет

Това наричам аз хигиена на общуване и според мен много хора трябва да свикнат да я прилагат. Преди да обидите някой, помислете какви искате да са Ви отношения с този човек и след като го обидите – те по-добри ли ще станат. Едва ли.

Когато искате да започнете да давате непоискани съвети – замислете се дали хората имат нужда да Ви слушат и дали ще изпълнят това, което сте им казали. Така де.

Когато искате да влезете в безмислен спор

Никога не съм искала да влизам в безсмислени спорове и да си меря нещо с някого. Също така да се доказвам, конкурирам или съзтезавам. Аз съм на мнение, че човек трябва да ходи по своя път, ако някой държи да спори с мен, споойно може да говори на стената.

Когато искате да мрънкате

Мрънкането може да ви направи досадни не само на околните, но и на Вас самите. Това е най-ефикастният начин да накарата хората да се отдръпнат от Вас. За това ако нещо много не ви харесва, направете най-доброто за себе си и за другите и си тръгнете. Това е Вашият живот и Вие решавате дали ще го прекарате като жертва.

Когато сподаляте твърде лични неща

Да споделяте лични подробности за живота си на всички се нарича емоционален ексхибиционизъм, който може сериозно да ви депресира. За никого не е приятно хората да разнасят най-личние му тайна напред-назад. Пък всеки си има нужда от своето лично пространство и неговите малки сладки тайни, които го карат да се усмихва без причина. Пък винаги е по-добре да си известен с личностните си качества, отколкото драмите в личен план.

Когато искате да научите нещо

Занаят се краде, така че ако искаш да научиш нещо – замълчи и слушай и то активно. Няма излишно знание и колкото повече знания и умения трупаш, а това ти помага да станеш по-уравновесен и спокоен, по-силен, а това ще те направи и по-щастлив.

Затова решавам,че колкото и много да обичам да говоря,  понякога е много по-добре да замълча.

Обобщение
Кога е полезно да замълчите
Име на произведението
Кога е полезно да замълчите
Автор
Публикувано от
Shield-maiden
Лого
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •