7-те най-търсени и най-добре платени професии

Завършили сте наскоро или сте решили да се чудите към коя област да се насочите.  Направих едно проучване относно това, кои са основните позиции и които са основните  изисквания за тези позиции.

Програмисти

Това е най-популярната в момента специалност. Високи заплати, ненормирано работно време и офиси пълни с всякакви забавления. Преди да сте се затичали към тази розова светлина, трябва да обърнете внимание на няколко неща: първо – не се  подлъгвайте на бързи курсове за програмиране или самообучение, освен ако не сте гений. Така че заложете на сигурното и най-добре изкарайте бакалавърска степен по-възможност в Техническия или Софийския университет. Най-търсите езици за програмиране в момента са C#, C++ и Javascript, имайте предвид, че се изисква много по-дълги часове работа и отдаденост и преди да започнете желаната работа се правят едни сложни тестове.

Банковият сектор

В банковия сектор винаги  може да си намериш работа, стига да имаш икономическо образование, мотивация и динамичност :D. Предимство е фиксираното работно време и възможност за кариерно израстване. За банковият сектор в раздел обслужване на клиенти също са важни и постигането на определени таргети. Лошите страни са ниското начално заплащане и това, че те вкарват в корпоративната кутия, от която наистина можеш да научиш много, но която също ти вкарва определена рамка, от която после ти става по-трудно да излезеш.

Customer support или контактните центрове

Знанието на чужди езици наистина може да носи много пари. България, заедно с Румъния, Полша и Унгария, са страните с най-много контактни центрове. Това е така заради ниските нива на заплащането и по-големият брой служители, които могат да бъдат наети. Английският език на повечето места е задължителен. За по-високо заплатени позиции следващите най-търсени езици са: Немски, италиански, френски и испански език – в тази последователност. Положителните страни са високите възнаграждения, които биват давани за тези позиции, отрицателните неща са, че обикновено работата е на смени и е изморително да се работи на слушалка.

Търговци-Sales

Търговците винаги ще бъдат търсени, като трябва да се прави разлика за директните продажби и тези по телефон. Към момента най-големи доходи за тези по телефон са тези, които продават криптовалути на чужденци. Най-търсени са с немски и след това с английски език.

Вторият тип са директни продажби, където са правят различни видове презентации. При тях важното е кандидатът да има основни познания по това, което ще продава. Така, че освен търговските умения са необходими и други познания в други области.

В тази графа може да сложим и брокерите на движими имоти.

Предимствата на търговците са, че могат да изкарват много пари, недостатъците са – търговците работят предимно на комисионни и за да подържат висок стандарт трябва да имат и висока успеваемост.

Административни роли

Към тези административни роли може да се причислят счетоводители, офис мениджъри и човешки ресурси – като цялата административни дейност. Добрата новина е че административните роли набират все по-голяма сила и стават все по-добре платени. Ако човек покаже необходимата мотивация би могъл да се издигне.

Маркетинг и реклама

Маркетингът е също доста търсена роля, като тук важно е да се наблегне на конкретната позиция, за която става дума. Маркетинга от своя страна изисква креативност, различно мислене, способност да се виждат нещата в детайли. Важно е да могат правилно да се използват използваните социалните медии. Правенето на правилните бизнес анализи на различни продукти и услуги също е необходимо условие.

Производствен сектор

Производственият сектор също е един от основните сектори, от които могат да се печелят добри пари. Към момента има голямо търсене на квалифицирани техници и електротехници. Освен, че в момента има недостиг на такива млади кадри, компаниите предлагат възможност за обучение в чужбина, подсигурен транспорт до работа и още допълнителни придобивки. Освен това специалисти са доста търсени и извън България. Отрицателните страни са често не добрите условия на труд, сменовият режим и да си признаем – работата в завод е тежка.

Обобщение
7-те най-търсени и най-добре платени професии
Име на произведението
7-те най-търсени и най-добре платени професии
Автор
Публикувано от
Ge&Ni
Лого
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •