Грешки, които допускаме при телефонно интервю

Кандидатствали сте за нова позиция, изпратили сте CV. Добре. Дотук всичко е точно. Но какво се случва след това? Ето най-честите грешки,които допускат кандидатите на първи етап- телефонно интервю:

Не вдигате и не връщате обаждане

Разбира се,  че не винаги можем да вдигнем телефона си. Но ако сте си направили труда да кандидатствате  някъде, това което може да направите е да върнете обаждане или да напишете един SMS.

Прекалено шумна среда

Обикновено, когато се провежда телефонен разговор един от първите въпроси, които ви се задават е дали имате възможност да говорите. Ако при вас е прекалено шумно или пътувате, няма как да разберете важните неща. Същото важи и ако сте напрегнати и бързате за някъде. По-добре отложете разговора за тогава, когато ще ви е удобно да говорите.

Еднозначни отговори

Когато ви се  обаждат за работа, искат да ви опознаят и да видят дали ставате за конкретната позиция. От вашия разговор, зависи дали ще ви поканят на второ интервю и дали можете да си бъдете взаимно полезни. Еднозначните отговори, няма как да ви помогнат, дори да сте добър професионалист.

Прекалено много говорене

Не допускайте и да преминете в другата крайност- да говорите за странични неща. Очи в очи на интервюто, може да споделите нещо допълнително, ако прецените за необходимо. Запомнете, не споделяйте  твърде лични неща, интервюто не е изповедалня или посещение при психолог.

Грубо отношение

Не е нужно да имате грубо и пренебрежително отношение . Дори нещо да не ви харесва в предложението за работа може  просто да откажете спокойно и интелигентно. Не си затваряйте вратите, не се знае кога може да ви потрябват отново.

Не лъжете и премълчавате информация

Може позицията да ви е харесала много или спешно да ви трябва работа. Ако лъжете за квалификации,които нямате рано или късно истината ще излезе наяве. Колко по-напред  в процеса сте, толкова повече време ще сте изгубили и по-неудобно ще се чувствате. Спестете си излишно време и енергия и просто казвайте истината.

Нещата не са лични

Когато получете отказ, не го приемайте лично. Това не засяга вашите качества, като човек, а просто не сте подходящ за конкретната позиция. Приемете го като възможност да намерите по-подходяща работа.

Обобщение
Грешки, които допускаме при телефонно интервю
Име на произведението
Грешки, които допускаме при телефонно интервю
Описание
Да грешиш не е срамно, да се поправяш е похвално.
Автор
Публикувано от
Ge&Ni
Лого
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •