За кралицата, която си загуби очите от скука и за пустинята, в която вали градушка

Седях до пилоните на НДК и чаках търпеливо, не бързах, слънцето ме огряваше и ме караше да се усмихвам. Всъщност ми се искаше да остана по-дълго тук, толкова трудно се бях качила. Опитах да се загледам в хората, но не ми бяха интересни. Затворих очи и пред мен се появиха цветни кръгове, усмихнах се. Телефонът ми извънтя – със сигурност е съобщение от мъжа ми – няма от кой друг да е – щях да го видя по-късно. Моят мъж тази сутрин танцувахме вкъщи без музика, а той ме вдигна на ръце и започна да ме разнася из целия апартамент: “Обичам те, обичам те – чуваш ли, че те обичам” – луда работа. Още със затворени очи усетих как някой ми се хвърля на врата: “Гери, Гериии ” – беше Виктория, познах я без да отварям очи, щях да я позная дори без да ми проговори, косата ѝ миришеше на пролет – тя самата беше пролет. Отворих очи и усмивката ѝ ме заслепи, близо до нас видях и Деница – с интересна и красива сплетена коса – как ги правеше тази прически, не знам, аз въобще не мога. Целуна ме по двете бузи – поздрав с който така и не успях да свикна. ”Момичета открих една книга, която е много важна и много вярна” – двете я погледнахме с интерес. Деница извади от чантата си една книга – потърках очите си, за да видя заглавието – “Мъжeтe си падат по кучки” на Шери Аргов. Виктория имаше какво да каже по темата, аз очевидно ще съм пас.

Кралицата, която си изгуби очите от скука

През 1532 година на територията на днешна Албания се простирала Османската империя. Местният хазал имал 28 жени, но само една любимка. Ермиар била трета съпруга на хазала, майка на 5 от негови деца, две от които момчета и била известна със своите тъмносини очи и лекия си характер. Проблемът ѝ бил, че всичко много бързо ѝ доскучавало и тя все искала още и още неща. Хазалът ѝ подарявал бижута всякакви, но тя ги носела точно 30 минути и после ги сваляла, защото ѝ омръзвали. Много златари и бижутери сменил хазалът, но нищо не се харесвало достатъчно на неговата любимка. Накрая той се принудил да звънне на едни космонавти, за да и докарат камъни от Сатурн, а специалисти от НАСА и изработили уникална огърлица. Носела я Ермиар точно 1 час, след което заявила, че не ѝ харесва и повече бижута не иска. Понеже била трета съпруга и ѝ се искало да стане първа, помолила хазала да убие първите си две съпруга и децата родени от тях – той естествено го направил, изкормил ги на градския площад и после викнал фирма за почистванe, защото станало голямо мазало. Ама неговата любимка пак не била доволна и поискала да убие и останалите 25 жени, съответно и родените от тях деца и той го направил, изгорил ги живи всичките и после викнал да изчистят с прахосмукачка на водна основа, че толкоз пепел трудно се чисти. И така Ермиар станала негова единствена жена и кралица, но пак не била доволна – скучно ѝ било. И макар че Виктория Бекъм ѝ била първа приятелка, а доктор Енчев и правил ринопластика всяка седмица, нещо все не ѝ достигало. Един ден в двореца пристигнала една странна жена, колко да е странна спрямо днешните стандарти,ама за 16 век си била странна.

– Здравей кралице, искаш ли да те пренеса във време и място, където никога няма да ти е скучно, но трябва да ми дадеш властта и очите си.

– Искам, как да не искам, тука е такава голяма тъпня, че ме пренасяй бързо.

Речен-сторено. И ето кралица Ермиар вече две години търка билетчета на националната лотария пред магазин на “Лафка”, а хазалът умрял от мъка, щото бил тъп мъж.

Пустинята в която вали градушка

Ще разкажа за една наистина страшна пустиня. Не като онези африкански пустини, където са фонова основа на много филми на Дисни. Африканските пустини са скучна работа, всеки знае какво има вътре: слонове, лъвове, негри, викински нашественици, тук-таме някой турист или изследовател и някоя пирамидка – тъпо. Пустинята, за която говоря се намира в Патагония – най-южната  част Аржентина – според някой това е краят на света. Обичам Аржентина най-вече, защото преди 12 години се бях запалила по-една тяхна сапунка, която и към днешна дата още гледам, заради която научих испански и така като гледам мъжът ми поразително прилича на главния герой – Сантяго. Има някаква патология в мен, ама карай. Та мисълта ми е за пустинята – попаднеш ли в такава…тц – мъртав си. Няма спасение, защото там няма нищо, дори и един кактус за цвят няма. И в такава пустиня попаднал Педро, той обичал парашутизма, ама се приземил не където трябва – дет сe вика “шанс”. Обаче Педро бил смел мъж, който искал много да живее и правел всичко възможно- пил от урината си, когато водата му свършила, откъсвал с джобно ножче месо от ръката си, когато храната му свършила. Окопавал се в дупките, за да преживее мразовитите нощи, ходел чисто гол, за да издържи на жегата през деня. И така след малко повече от месец наближил най-близкото населено място – едно селце на име Ла Флака с 11 жители, но един от тях го забелязал. Оставали му 15 минути път, колко блажени били тези минути, представил си как се връща като герой, как го наричат новият Робинзон Крузо, как придобива популярност в цяла Аржентина, Цяла Южна Америка, в Испания, въобще в целият свят, как се пишат книги и се правят филми за него – Леонардо ди Каприо го изиграва и печели “Оскар”, как се сдобива с 30 милиони последователи в Инстаграм, как прави тройка със Шакира и Джесика Алба, а Пенелопе Крус търпеливо си чака реда, как му дават да води телевизионно предаване за приключения и си урежда нещата до края на живота. Изведнъж над пустинята се смрачило и завалява градушка, ама не като нашата с големината на орех, ами с големина на тухла четворка. Само с два удара и Педро и човекът, който го видил, са мъртви. После всичко утихва и никой не разбира историята му. Ето защо пустините в Южна Америка не са така популярни като африканските. Това е за любопитните.

– Гери много си мълчалива, добре ли си? – големите очи на Дена ме гледаха загрижено.

– Да, добре съм, всичко ми е 6. – усмихнах се. – Просто няма какво да кажа по темата.

– Е, така е, който се омъжи умно. – каза Дена.

– Омъжи умно? – повторих механично.

– За млад програмист на мобилни приложения, който те обожава. – поясни Деница.

– Да, така е – потвърдих.

– Айде де, Гери деее, моля те кажи нещо, притесняваш ни така, като само мълчиш. – Вики ми се усмихваше ама някак криво. Хванах книгата с въздишка и я прелистих разсеяно.

– На тази тъпа книга – казах – още самото ѝ заглавие  е сбъркано, вместо ”Мъжете си падат по кучки” трябва да е “Хората си падат по кучки”. Има доста индивиди от мъжки пол, които са по-големи и гадни кучки дори от жените. И двете се съгласиха с мен. Прибрах се вкъщи, съпругът ми ме посрещна на вратата.

– Как мина пиле? – прегърна ме и ме пренесе по коридора до стаята.

– Добре, както винаги. – казах аз веднага, след като успях да се освободя. – Говорихме си за мъжките кучки.

– Интересно звучи, тогава защо си така? – Хайде сега и той. – Нищо, затвори очи, сега ще ти оправя настроението.

Погледнах подозрително, в стаята нямаше нищо ново и в ръцете си също не държеше нищо. Затворих очи и след малко отново се усмихвах доволно…да, Деница беше права – определено се бях омъжила умно.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *